Dokonując zakupów w dużym supermarkecie, co niemalże jest nieodzownym punktem zakupów spełnianym co jakiś czas, spostrzegamy rozmaite artykuły spożywcze zachwalane w reklamach jako super zdrowe, zawierające w sobie czy to szereg witamin, czy mikroelementów. Mamy do wyboru nadzwyczaj szeroki asortyment pieczywa, od tego białego, pszennego, jak bułeczki czy bagietki, do ciemnego, jak chleb graham lub razowy – więcej na domenie internetowej ANCHOR. Wszelcy dietetycy zachęcają do jak najczęstszego spożywania pieczywa razowego, jako tego, jakie ma właściwości świetne dla zdrowia, niemało mikroelementów, otrębów, które mają pomocny wpływ na skonstruowany przez nas układ trawienny. Jednakże musimy uważać, decydując się na zakup chleba ciemnego, czy jest to pieczywo rzeczywiście razowe, czy tylko ciemne, a nie razowe. Producenci pieczywa w szeregu przypadków stosują takie triki, że dodają do pieczywa pospolitego, pszennego czy też żytniego karmel, trochę ziarna słonecznika oraz wyprzedają taki chleb jako zdrowe pieczywo razowe, tymczasem jest to wyrób jedynie razowopodobny i nie wnosi do naszego organizmu jakichkolwiek wartości.
źródło: Harlekiny